Oamenii si internetul

Sunt gandurile oamenilor. Uneori, tastate inainte de a fi rostite. Si uneori sunt cuvinte citite inainte de a fi rostite. Este spatiul virtul al gandurilor. Si este mai mult decat atat.

„La fotbal, la politica si la internet se pricepe toata lumea”. Gandul aceasta este, probabil, cel mai bun punct de plecare pentru insemnarile care vor urma.

Oamenii traiesc intr-o insiruire de ganduri. Gand dupa gand, secunda dupa secunda, timp dupa dupa timp, viata dupa viata. Da, sunt gandurile oamenilor…

“In stilul mucalit al romanului devenit cetatean european, cuvintele de mai sus marcheaza o evolutie pe care cei mai multi si-o refuza in mod explicit: daca in anii ’90 ne pricepeam cu totii la fotbal, dupa 2000 am inceput sa ne pricepem cu totii la politica, iar astazi, iata-ne, cu mic, cu mare, pricepandu-ne la “navigarea pe internet”.

Daca pana aici lucrurile sunt clare, greul vine abia atunci cand incercam sa intelegem ce vrea sa insemne a te “pricepe la internet”. Pentru ca, “a naviga pe internet” inseamna pentru fiecare persoana altceva, in functie de pregatire, interese, varsta, arie geografica etc.

Si, pentru ca lucrurile care par simple sunt, intotdeauna, mai complicate decat am banui, „navigarea pe internet” a prins din zbor termeni precum „noile media” sau „web 2.0” care nu doar ca au intelesuri diferite de la o categorie la alta de utilizatori, dar au si definitii diferite de la o categoria la alta de teoreticieni.

Intr-o era a globalizarii informatiei, popor curios si clevetitor din fire, romanii par a-si fi gasit in internet un frate la fel de bun precum s-a dovedit, odinioara, codrul. Pentru ca „in internet” romanul se poate exprima precum ii e pohta, fiind, dupa voie si putinte, fie voce autoritara, fie carcotas de profesie sau martor din umbra.

Si, poate, tocmai in aceasta consta una dintre laturile frumoase ale internetului: putem spune fara sa suparam pe nimeni ca, la fel ca la fotbal si la politica, la internet se pricepe toata lumea.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: