Vocile Internetului (I)

(Fragment din cartea New Media, editura Tritonic 2007)

Un alt membru al marii familii web 2.0, cu o mare popularitate (desi mai mica decat a blogului), este podcastul. Termenul desemneaza o inregistrare audio digitala, pusa la dispozitie pe Internet pentru a fi descarcata in computer sau pe un alt mijloc de redare audio (MP3 Playere, IPod etc).

Ceea ce diferentiaza podcastingul de alte forme de distribuire a fisierelor digitale audio si video sunt feed-urile RSS. El nu are o singura utilizare, ci poate fi folosit si la editarea fisierelor audio-video, cu ajutorul unor simple aplicatii software sau playere de muzica digitale dotate cu functia de inregistrare. Este bine de stiut ca termenul e folosit pentru a numi atat mijlocul de distributie, cat si continutul propriu-zis.

Desi distribuirea fisierelor audio si video a fost posibila inca de la inceputurile Internetului, podcastul a aparut abia in august 2004, prin imbinarea a doi termeni: iPod (music player-ul portabil Apple) si broadcasting (a transmite un semnal radio catre o audienta dintr-o anumita arie geografica, la un anumit moment). Desi oficialii Microsoft au cerut ca podcast sa fie tradus ca personal on demanding broadcasting (adica „productie proprie de continut digital la cerere”) pentru a evita asocierea termenului cu Apple, podcasting-ul ramane, in mare parte, un fenomen asociat cu Apple, datorita produselor iPod si iTunes. Astazi insa, intre termenul podcasting si iPod nu mai exista o asociere stricta, deoarece el se refera la orice combinatie de software si hardware care permite utilizatorilor sa descarce si sa stocheze fisierele multimedia pe care le doresc.

Parintele termenului fost Adam Curry, fost prezentator la MTV, care si-a folosit celebritatea si blogul pentru a populariza noul instrument de comunicare si a impune termenul. A reusit atat de bine, incat a ramas in istoria web 2.0 drept the Podfather. Podcastul sau, The Daily Source Code este in continuare ascultat in mod constant si are o audienta de cateva milioane de ascultatori din intreaga lume.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: