Terorism 2.0

(Fragment din cartea New Media, editura Tritonic 2007)

Daca v-ati imaginat ca Second Life este o lume idilica, unde curge lapte si miere Linden si toate avatarurile traiesc in buna vecinatate, zambindu-si politicos peste gardul insulei mai mult sau mai putin private, v-ati inselat. Mediul virtual are si el partea lui de violenta, cu explozii, focuri de arma, demonstratii de strada. Ba chiar, mai nou, in Second Life si-au facut aparitia si teroristii. Exista deja trei grupari teroriste de elita inregistrate, care recruteaza si educa adepti.

Ziarul The Australian scria la sfarsitul lunii iulie 2007 un articol incendiar despre un grup radical numit Second Life Liberation Army, responsabil pentru o serie de atacuri cu bomba asupra unor magazine virtuale in ultimele sase luni, si tragea un semnal de alarma in privinta implicatiilor reale ale atacurilor virtuale.

Acelasi ziar publica si declaratiile unor oficiali australieni care atrageau atentia ca mediul virtual este ideal pentru atragerea tinerilor in gruparile radicale, mai ales a celor cu varste intre 18 si 34 de ani.

Comparatia cu evenimentele din 11 septembrie 2001 este inevitabila, cu atat mai mult cu cat se stie ca teroristii de atunci s-au antrenat folosind simulari ale unor aparate de zbor. Second Life permite simularea si exersarea de manevre militare si tactici de lupta. Asa cum companii precum Toyota testeaza prototipuri inainte de a le lansa pe piata, la fel si gruparile teroriste pot exersa atacuri si atentate, pentru a vedea descoperi puncte vulnerabile si posibile reactii.

Situatia este relativ noua si, din pacate, nu exista dezbateri publice pe marginea acestui subiect, presa de pretutindeni fiind axata deocamdata preponderent pe aspectele financiare sau de divertisment ale Second Life.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: