Uniunea Europeana: in cautarea blogosferei unite

(Fragment din cartea New Media, editura Tritonic 2007)

Situatia e diferita in Europa. Cu toate eforturile facute de Uniunea Europeana de a reduce decalajul tehnologic fata de SUA, Europa ramane, cu mici exceptii, inca in urma atat in privinta ratei de penetrare a Internetului, cat si a adoptarii noilor media pe scara larga.

Exceptiile vin, in general, din tarile care au avut parte de alegeri in ultimii doi ani. Alegerile, fie ele generale sau prezidentiale, se dovedesc mereu adevarate motoare care genereaza salturi spectaculoase in materie de metode noi de comunicare si persuasiune.

Cresterea blogosferei si impunerea blogului drept instrument de comunicare organizationala au determinat unii oficiali ai Uniunii Europene si Comisiei Europene sa isi deschida bloguri si sa le foloseasca in mod efectiv pentru comunicarea cu cetatenii din toate tarile europene.

Cel mai important exemplu este cel al lui Margot Wallstrom , vicepresedintele Comisiei Europene. Blogul sau sa fost infiintat in ianuarie 2005 chiar pe siteul UE si este tinut la zi cu regularitate. Oficialul european alterneaza insemnarile despre activitatile oficiale cu insemnarile care contin referiri la viata personala si preocupari din afara sferei de activitate.

Initiativa a fost apreciata pe plan european si s-a bucurat de popularitate, insemnarile ei reusind sa aduce incet dar sigur un numar din ce in ce mai mare de comentarii. Cu toate acestea, blogul lui Margret Wallstrom nu fost ocolit de scandaluri. Comisarul european a fost acuzat ca a facut campanie pe blog pentru Segolene Royal, candidata la Presedintia Frantei in alegerile din 2007. Ea a laudat intr-o insemnare calificarea lui Royal in turul doi al alegerilor si a facut o trecere in revista a prezentei femeilor in politica statelor europene.

Scandalul de la Bruxelles a fost insa declansat de omagiul si urarile de succes adresate lui Royal, care au fost interpretate drept lipsa de impartialitate. Unele grupari politice europene au cerut demisia comisarului european, iar altele au sarit in aparare. Desi insemnarea a primit doar 22 de comentarii( pana pe 1 mai, 2007, data scrierii acestui material), incidentul a adat nastere la dezbateri privind limitele de comunicare care ar trebui sa existe in cazul comunicarii unui oficial prin intermediul blogurilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: