Despre YouTube si cenzura

La fel ca in cazul blogurilor, accesarea YouTube este restrictionata si pedepsita in unele parti ale lumii. De exemplu, in Iran, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Turcia, Brazilia si Maroc.

YouTube are insa probleme si in tarile democratice. Legile privind media difera foarte mult de la o tara la alta, prin urmare, in mod inevitabil, au aparut constant probleme de natura legala si juridica privind continutul materialelor. Toti utilizatorii care vor sa incarce un fişier video trebuie să declare pe propria răspundere ca sunt proprietarii materialului respectiv. YouTube a mentionat in repetate randuri ca nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele care nu respecta drepturile de autor sau de difuzare. Daca, ulterior difuzarii unui material, apare un alt utilizator care sustine ca este adevaratul detinator al materialului, YouTube retrage materialul respectiv de pe site. Insa, in pofida acestor masuri, materiale video interzise sau care nu au drepturi de difuzare continua sa fie incarcate pe YouTube.

Pentru a preintampina invadarea siteului cu materiale pornografice, YouTube a pus la punct o serie de programe pentru a detecta şi bloca astfel de materiale, iar sistemul este dublat de angajaţi pe post de cenzori care supravegheaza si evalueaza permanent materialele semnalate de utilizatori ca fiind inadecvate. In mod evident, evaluarea este subiectiva si exista cazuri in care materiale normale au fost interzise, iar altele au trecut fara problema de cenzura.

Cu toate masurile de siguranta luate pentru a evita problemele, YouTube nu a fost scutit de procese si scandaluri, unele rezolvate, altele inca in curs de desfasurare. De exemplu, desi teoretic, materialele nu pot fi descarcate de pe site, exista insa o serie de aplicatii si extensii ale unor browsere (de exemplu, Firefox) care permit incalcarea regulilor.

Existenţa YouTube devine un subiect cu atat mai delicat cu cat scaderea generala a audientelor si tirajelor mass media traditionale este un fenomen din ce in ce mai evident. Jurnalisti si companii deopotriva au dat in judecata YouTube pentru difuzare ilegala de materiale video. NBC, BBC şi Viacom au pretins scoaterea de pe site a unui numar foarte mare de materiale video. Viacom chiar a intentat proces, cerand despagubiri de 1 miliard de USD pentru difuzarea fara permisiune a 160.000 de materiale video.

Dincolo de aspectele juridice, YouTube are si altfel de probleme in statele democratice. In SUA, de exemplu, in mai 2007, Departamentul de Aparare si Pentagonul au anuntat ca vor bloca accesul angajatilor săi la siteurile care au ca scop formarea de retele sociale (de exemplu MySpace) si la siteurile de unde se pot descarca materiale video (de exemplu, YouTube). Motivele invocate au fost tehnologice si de securitate:

Acesta este o hotarare care tine de managementul retelelor si transmisiunilor de date. Trebuie sa avem retelele libere pentru misiunile noastre, iar vizionarea sau descarcarea de fisiere video incarca reţeaua, o incetinesc si chiar o blocheaza”.

One Response

  1. […] Cei interesati de subiectul cenzurii pe Internet atat in statele totalitare, cat si in statele democratice, pot afla mai multe aici. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: